Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Sorbusi - oskoruša, jarebika, mukinja, brekinja

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Divlje jestivo voće
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 340
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 9.10.2011. ned. 15:15    Naslov: Sorbusi - oskoruša, jarebika, mukinja, brekinja Citiraj i odgovori

Otvaram temu u nadi da će i netko znati reći nešto više o jestivosti ovog voća. Teško nalazim informacije na netu, susjedi i poznanici znaju jako malo ili ništa o njima, u voćarskim katalozima ih nema, nema kulinarskih recepata, a mislim da ipak imaju neke prednosti u odnosu na poznatije voće.

Sorbus domestica - Oskoruša - Service tree


Sorbus aucuparia - Jarebika - (European) Rowan, Mountain ash


Sorbus aria - Mukinja - Whitebeam


Sorbus torminalis - Brekinja - Wild service tree


Zajedničko im je da su vrlo otporni na hladnoću, sušu, vjetrove i siromašno, kamenito tlo, pionirska su vrsta što znači da će rasti na tlu gdje malo koja voćka hoće. Dobro podnose gradsko onečišćenje i sade se kao ukrasna stabla u parkovima.

Plodovi su omiljeni kod ptica, koje raznose sjeme i tako ih razmnožavaju. U prirodi sam naišao na mnogo samoniklih stabala jarebike i mukinje, brekinju sam vidio samo u vrtovima a oskorušu za sad jedino na slikama.

O jestivosti u našoj literaturi nema gotovo ni riječi, osim o oskoruši koja je nešto poznatija nego druge vrste. Strana literatura govori kako bi sve vrste trebale biti jestive u sirovom obliku, neke više od drugih, ali u pravilu se koriste za preradu u džemove, kompote, te alkoholna pića. U sirovom stanju su najbolje nakon prvih mrazova, jer smrzavanje ploda uništava kemikaliju koja im daje gorak okus. Negdje preporučaju da se plodovi ostave na stablu čim dulje u jesen i zimu, a drugdje da se obere i čuva na hladnom i suhom mjestu dok se ne umedi. Tada je navodno vrlo ugodnog okusa.


Prije dva dana sam nabrao kantu mukinje. Probao sam i prije 10-15 dana plod, ali još je bio malo odbojnog okusa. Sad je slatkast. Probali su svi ukućani, nikome nije nešto posebno, ali nije im ni loš okus. Probao sam izraditi džem od toga, nije uspjelo. Prema receptu dodao sam šećera koliko i voća, kuhao 2.5 sata, došlo je jako gusto ali okus je puno gori nego kod svježeg voća. Skuhao sam i kompot, to je prošlo još gore. Kuhanje kao da je uništilo sve slatko u voću, a totalno naglasilo svu gorčinu. Plod se ne može raskuhati, tvrd je bio i nakon 3 sata kuhanja, popio sam oko 1dl te vode i pojeo par bobica, ali to je nešto najgore što sam u životu probao.

Onda sam zamrznuo ostatak voća koje nisam ni kuhao ni pekao. Nakon odmrzavanja mislim da je ukusnije. Mogu punu šaku strpati u usta i pojesti, vjerojatno bih se mogao i najesti tog voća, ali još me ne privlači. Što dulje stoji, primjećujem da postaje sve mekše, tamnije i ukusnije. Nadam se da su preporuke u redu i da će ovo zaista postati nešto fino, kao što mnogo voća postaje jestivo tek kad malo sagnjili (npr. kaki).

Kažu da je od svih vrsta brekinja najukusnija, najjestivija u sirovom stanju. Morati ću i nju isprobati (ukrasti malo u nekom vrtu), a još tražim neki pozdan recept što raditi s kojim od ovog voća. Ja ću ih sve posaditi, ako ne bude meni jestivo, hraniti ću ptice njima.


Zadnja promjena: Drug Mile; 9.10.2011. ned. 22:37; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Medo



Pridružen/a: 14. 10. 2007.
Postovi: 1281

PostPostano: 9.10.2011. ned. 20:45    Naslov: Citiraj i odgovori

Imam jedno stablo oskoruše, ali plodove nisam do sada koristio ni na koji način, naime jako su gorki pa nisu privlačni za jelo. Ne znam na koji način je tu dospjela, ali u svakom slučaju zanimljivo je to imati, jer nigdje drugdje još nisam vidio neko drugo stablo oskoruše, navodno da se teško razmnožava.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 340
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 9.10.2011. ned. 21:41    Naslov: Citiraj i odgovori

Oskoruša je autohtona u većem dijelu Europe, ali svugdje uglavnom rijetka i ugrožena, neke države su je zaštitile zakonom. Pitao sam Mirka Veića za sadnice, rekao je da će ih imati sljedeće godine, a govori kako je muka uzgojiti ih. Može se cijepiti na razne podloge, recimo na krušku, ali mu se često događa da se tako mlada jednostavno osuši. Nekada je bilo često stablo u obiteljskim domaćinstvima, očito su znali nešto o uzgoju što je sada zaboravljeno.

Ja ću je probati cijepiti na neki od otpornijih sorbusa, do jarebike ću vrlo lako doći, pa možda na nju, ako u međuvremenu ne kupim sadnice. Meni izgleda kao vrlo lijepi plod, i neobično stablo.

Imaš li uvjete za čuvanje jabuka (podrum, tavan)? Piše da ih treba ostaviti na takvom mjestu da se umede, dobiju smeđu boju. Ili probaj kao ja, smrznuti koji plod na par sati, možda ubrza razgradnju te gorčine.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Drug Mile



Pridružen/a: 02. 06. 2011.
Postovi: 340
Lokacija: Gorski kotar - RIjeka

PostPostano: 17.10.2011. pon. 12:16    Naslov: Citiraj i odgovori

Da, moje mukinje postaju sve slađe, danima jedem poprilične količine i nakon što sam se malo naviknuo na okus, može mi zamijeniti bilo koje drugo voće. Kad se poželim voća, između samoniklih mukinja i jabuka sumnjive kvalitete iz sumnjivog uzgoja, svakako ću prednost dati ovom šumskom voću.

Učinci na zdravlje su pozitivni, probavu mi je super izreguliralo.

Jučer sam posadio par stabalaca mukinje u svoj voćnjak, isto tako stabla jarebike. Za ozija i druge koji vole šetati bespućima ove županije, mukinje su vrlo česte oko Platka (iznad Rijeke), kao i na Ličkom polju (mjesto Lič u G.K.)

Oskorušu sam naručio ovdje:
http://www.abies.hr/
Posadite i vi koje stablo, da se ovo rijetko voće ne izgubi.

Brekinju nisu imali, i ne znam gdje bih ju našao ili kupio, možda ću pokušati sa sijanjem sjemenki iz plodova koje mogu ukrasti susjedu.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Divlje jestivo voće Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan