Vlad66
Vlad66
Pozdrav.žao mi je ako ova tema vec negdje postoji,naime poceo sam se ozbiljno bavit poljoprivredom,nije to jos nista veliko,ali krecem lagano,uzeo sam neko tropsko voce,za sada peruanska trešnja najbolje uspjeva,ali sve je to po jednu biljku za pocetak,ali sta mene zanima,zanima me dali ima koja knjiga ili nesto na inernetu kao pomoc novim poljoprivrednicima,ono sta treba znat,opis pojmova,di sta kako kada i te stvari,,nadam se da me razumijete šta želim rec,i ispircavam se ako ovoj temi nije mjesto ovjde ili ako vec postoji.
Re: Pomoć
Marie Luise Kreuter - Bio vrtvlad66 je napisao/la:zanima me dali ima koja knjiga ili nesto na inernetu kao pomoc novim poljoprivrednicima,ono sta treba znat,opis pojmova,di sta kako kada i te stvari,,nadam se da me razumijete šta želim rec,i ispircavam se ako ovoj temi nije mjesto ovjde ili ako vec postoji.
Knjiga je odlična i košta samo 69kn
to onda znaci da kad rodi ove godine vise nikad nece jel.ogi je napisao/la:Jednogodišnja biljka daje sjeme prve godine a dvogodišnja tek drugevlad66 je napisao/la:Može li mi netko reć šta tocno znaci jednogodišnja biljka,dali to znaci da rodi jednom svake godine ili da kad jednom rodi da vise nikad ne rodi
http://rustica.hr/modules/news/article.php?storyid=23vlad66 je napisao/la:to onda znaci da kad rodi ove godine vise nikad nece jel.
Jednogodišnja biljka umire na kraju godine, tj ne može prezimiti zimu u našim krajevima. Njen cilj je u jednoj godini narasti, procvasti, i ono najbitnije dati plod i puno sjemenja. Jednogodišnje biljke u pravilu imaju jako puno sjemenja i lako se zasijavaju. Dakle, žive samo jedno ljeto.
Dvogodišnje biljke žive 2 godine. One u pravilu prve godine razvijaju lisnatu rozetu, prežive zimu i druge godine cvatu i daju sjeme. Ponekad prežive i 3 godine (npr slijez - alcea rosea, digitalis purpurea...)
Trajnice bez problema prezimljavaju i ostaju gdje ih se zasadi.
Konkretno, peruanska jagoda bi mogla preživjeti zimu, ali ne vani, nego nutra, a sjeme se uzima s jako zrelog ploda - on je unutra prepun sitnih sjemenki - ispereš u cjedilo i sušiš na novinskom papiru, i sije se u veljači iduće godine, nutra u posudice na prozorskim daskama, ili u plasteniku/klijalištu.
Dvogodišnje biljke žive 2 godine. One u pravilu prve godine razvijaju lisnatu rozetu, prežive zimu i druge godine cvatu i daju sjeme. Ponekad prežive i 3 godine (npr slijez - alcea rosea, digitalis purpurea...)
Trajnice bez problema prezimljavaju i ostaju gdje ih se zasadi.
Konkretno, peruanska jagoda bi mogla preživjeti zimu, ali ne vani, nego nutra, a sjeme se uzima s jako zrelog ploda - on je unutra prepun sitnih sjemenki - ispereš u cjedilo i sušiš na novinskom papiru, i sije se u veljači iduće godine, nutra u posudice na prozorskim daskama, ili u plasteniku/klijalištu.
e to hvala,puno si mi pomogao,možda ce ipak bit kakvih para do godine,jel sam sa tim covjekom dogovorio da bi od mene otkupljivo po 40kn za kilu,ove godine mi je jasno da nece bas bit ali ako mi da ove godine i 20 plodova ja sretan i da sljedece godine posadim ih i da izrastu 15 opet super,možda i zaradim sta i vratim si uložen novac,Hvala jos jednom