Osim lijepog izgleda i savršenog okusa, jagode, koje spadaju u skupinu bobičastog voća, pružaju čitav spektar mikronutrijenata koji blagotvorno djeluju na zdravlje čovjeka.
Pripisuju im se antimikrobna svojstva, a na zapadu su se tradicionalno koristile kao tonik za detoksikaciju jetre.
U kineskoj medicini koriste se kod bolesti slezene i gušterače, za "vlaženje" pluća i liječenje upale grla.
Žene su godinama pile sok od jagode vjerujući da pomaže u povlačenju pjegica sa kože.
Jagode sadrže voćne kiseline koje spriječavaju stvaranje i nakupljanje karcinogenih tvari (nitrozamina) u želucu, te na taj način sudjeluju u prevenciji raka.
Dobar su izvor vitamina C, kalija, kalcija, sadrže nešto željeza i vitamina E.
ove godine sam u poljodućanu skužila sadnice šumskih jagoda. jeli to netko probao saditi, ima li veze sa šumskim jagodama?
ja rado odem u prirodu po jagode, ali imam i jedan kutak u vrtu ko stvoren za to, baš me zanima može li se tako dobiti ona šumska aroma?
Šumske jagode možeš uzgajati i na suncu i u polusjeni, ja sam svoje donjela iz prirode, tek 10-tak sadnica kad sam započinjala vrt, danas se jedan veliki dio vrta guši u šumskim jagodama Odlične su, a zakon mi je dok su onako zrele, cijeli dio vrta miriši po jagodama. Ipak, da bi bili sočniji i krupniji plodovi, one jako vole da ih se timari svake godine, dakle opljevi i rasadi po potrebi, a najljepše su ako ih posadiš ispod nekog grmlja da imaju i malo polusjene - ja ih sadim ispod ribizla, josti, ogrozda...i tako iskoristim prostor.
Ne možeš otvarati nove teme. Ne možeš odgovarati na postove. Ne možeš uređivati svoje postove. Ne možeš izbrisati svoje postove. Ne možeš glasovati u anketama.