Prethodna tema :: Sljedeća tema |
Autor/ica |
Poruka |
pkristo
|
Postano: 10.5.2011. uto. 08:42 Naslov: Sikirica - jari grah - Lathyrus sativus |
|
|
Mi smo ove godine prvi puta posadili jari grah! Za sada izgleda odlično. Dobio sam ga od prijatelja iz Dalmacije. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 10.5.2011. uto. 18:53 Naslov: Re: Jari |
|
|
pkristo je napisao/la: | Mi smo ove godine prvi puta posadili jari grah! Za sada izgleda odlično. Dobio sam ga od prijatelja iz Dalmacije. |
Super, ajd stavi koju fotku kako napreduje. Imam sjeme ali nikako da se odlučim Čula sam negdje da ga nije dobro jesti samog već kombinirati s još kojom vrstom graha pa mi se učinilo komplikacija za pripremu.
Ja posadila niske vrste - crveni i još me čeka trešnjevac. |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 11.5.2011. sri. 10:27 Naslov: Re: Jari |
|
|
Luna je napisao/la: | Super, ajd stavi koju fotku kako napreduje. Imam sjeme ali nikako da se odlučim Čula sam negdje da ga nije dobro jesti samog već kombinirati s još kojom vrstom graha pa mi se učinilo komplikacija za pripremu.
Ja posadila niske vrste - crveni i još me čeka trešnjevac. |
OK, prvom prilikom. Nema problema s konzumiranjem jarog graha samog. U Africi se često uzgaja jer raste jako dobro u suhoj klimi, pa kod ljudi koji ga jedu svakodnevno dolazi do nagomilavanja nekih tvari zbog kojih dolazi do slabosti u nogama - to mi kaže kolega od kojeg sam ga i dobio. Njegovi ga već dugo koriste, a klinci obožavaju. Za one koji ga jedu jednom tjedno nema opasnosti. I jako je fin. A vjerojatno su priče počele kružiti kako ti padne šećer od njega pa su ga jedno vrijeme prodavali kao čudotvorni lijek za šećernu bolest. No to se pokazalo netočno. Zato slobodno možeš pripremiti jari grah samog, ali nemoj živjeti samo od njega. |
|
[Vrh] |
|
|
SilveK
|
Postano: 12.5.2011. čet. 10:15 Naslov: |
|
|
Ja sam ga nabavila pred par godina . Po rastu je sličniji grašku nego grahu, a ima prekrasne plavkaste cvjetove. Obavezno treba nešto za porporu pri rastu, grane ili mreža, inače se poliježe. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
|
Postano: 13.5.2011. pet. 23:04 Naslov: Re: Jari |
|
|
Luna je napisao/la: | Ja posadila niske vrste - crveni i još me čeka trešnjevac. |
SilveK je napisao/la: |
Po rastu je sličniji grašku nego grahu, a ima prekrasne plavkaste cvjetove. |
Nema smisla stavljati ga u bilo kakav kontekst s grahom, jer nema nikakve sličnosti s njim osim riječi u nazivu, niti kao stabljika niti kao plod a vjerojatno nisu (toliko) srodne vrste ni u botaničkom smislu. Osobito su ti plavkasti cvjetovi vrlo specifični i ne liče niti onima od graška niti od graha.
SilveK je napisao/la: | Obavezno treba nešto za porporu pri rastu, grane ili mreža, inače se poliježe. |
Imam iskustva s uzgojem jarog graha, nikad mi nije palo na pamet da mu stavljam potporu i ne vidim neki problem zbog polijeganja. Nekome tko ima mali broj stabljika stavljanje potpora vjerojatno neće biti problem, ali na 4 reda od po 30-ak metara to je već prekompliciran posao. |
|
[Vrh] |
|
|
Luna
|
Postano: 13.5.2011. pet. 23:33 Naslov: Re: Jari |
|
|
Medo je napisao/la: | Imam iskustva s uzgojem jarog graha, nikad mi nije palo na pamet da mu stavljam potporu |
Pa do koliko cm naraste stabiljka? Jel ima netko fotku jarija u "punom zanosu"?
Ovo? ---->
|
|
[Vrh] |
|
|
Medo
|
Postano: 14.5.2011. sub. 01:12 Naslov: Re: Jari |
|
|
Luna je napisao/la: | Jel ima netko fotku jarija u "punom zanosu"? |
Imam, potrudit ću se staviti.
Nikada nisam došao na ideju da idem mjeriti koliko naraste, ali po slobodnoj procjeni onako kad se polegne to dosegne oko pola metra dužine.
Luna je napisao/la: |
Ovo? ----> |
Ne, to je visoki grašak.
Jari grah inače ima mnogo manje/kraće mahune, nisam primijetio da je u nekoj mahuni bilo više od 3 zrna. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
|
Postano: 14.5.2011. sub. 23:38 Naslov: |
|
|
Dio njive s jarim grahom snimljen prije 3 dana (11.5.).
Evo i krupni plan s karakterističnim cvjetovima.
Danas su već bile vidljive i mahune, ali nemam (još) takvu fotku.
|
|
[Vrh] |
|
|
Medo
|
Postano: 14.5.2011. sub. 23:48 Naslov: Re: Jari |
|
|
pkristo je napisao/la: | A vjerojatno su priče počele kružiti kako ti padne šećer od njega pa su ga jedno vrijeme prodavali kao čudotvorni lijek za šećernu bolest. |
Mislim da te priče ipak imaju neke osnove, barem kod dijela ljudi, dosta šećeraša koji su to koristili kažu da pomaže. Naravno, ne treba pretjerivati i pridavati mu svojstvo nekakvog čudotvornog lijeka. Samelju se zreli suhi plodovi i onda se od tog praha radi napitak. |
|
[Vrh] |
|
|
SilveK
|
Postano: 15.5.2011. ned. 10:35 Naslov: |
|
|
Vau, super izgleda tako u redovima .
Ja sam ga sijala po 5 zrna u jamicu kao i klasični grah kad nisam imala iskustva s njim, i kad se je počeo polijegati, nekako instinktivno sam ga išla privezivati. Ove godine sam ga sijala uz mrežu. |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 17.5.2011. uto. 12:19 Naslov: Jari |
|
|
Evo jučer sam malo to poslikao i ovako izgleda:
Melikes! |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 19.5.2011. čet. 12:49 Naslov: Re: Jari |
|
|
Medo je napisao/la: | pkristo je napisao/la: | A vjerojatno su priče počele kružiti kako ti padne šećer od njega pa su ga jedno vrijeme prodavali kao čudotvorni lijek za šećernu bolest. |
Mislim da te priče ipak imaju neke osnove, barem kod dijela ljudi, dosta šećeraša koji su to koristili kažu da pomaže. Naravno, ne treba pretjerivati i pridavati mu svojstvo nekakvog čudotvornog lijeka. Samelju se zreli suhi plodovi i onda se od tog praha radi napitak. |
Moja mama i tetka imaju šećernu bolest. Obje su probale taj "lijek" bez ikakvih rezultata. Ovaj prijatelj iz Dalmacije od kojeg sam to dobio mi je rekao da nitko nije htio kupiti jari grah na tržnici (izgleda neugledno) pa je netko provalio patku da liječu šećernu bolest pa je cijena došla do 300 kn / kg. No patka se ubrzo otkrila! U svakom slučaju je jako fin, a sad vidim da lijepo raste i u našim krajevima. Sve su mahunarke jako zdrave pa mislim da je i ova!
Inače malo više podataka o jarom grahu se može naći na coolinarici: "Priča oko graha poljaka malo je složenija. Neki kažu da je izrazito zdrav, dok drugi tvrde da velika količina može dovesti do bolesti poznate kao "latrizam", prema njegovom latinskom nazivu Lathyrus sativus. Radi se o trovanju koje pretpostavlja kočenje gornjih udova, a u težim slučajevima i potpune paralize. Bez brige, radi se o slučajevima, uglavnom poznatim iz povijesti, kod naroda ili pojedinaca kojima je grah poljak predstavljao najbitniju ili čak jedinu namirnicu. "
http://www.coolinarika.com/clanak/i-ovo-netko-zove-grahom/ |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
|
Postano: 29.5.2011. ned. 12:08 Naslov: |
|
|
Pkristo je stavio dobru fotku jarog graha u ranoj fazi nedugo nakon nicanja, a evo i faze s mahunama od prije 5 dana:
Zadnja promjena: Medo; 29.5.2011. ned. 13:07; ukupno mijenjano 1 put. |
|
[Vrh] |
|
|
Medo
|
Postano: 29.5.2011. ned. 12:19 Naslov: Re: Jari |
|
|
pkristo je napisao/la: | Medo je napisao/la: | pkristo je napisao/la: | A vjerojatno su priče počele kružiti kako ti padne šećer od njega pa su ga jedno vrijeme prodavali kao čudotvorni lijek za šećernu bolest. |
Moja mama i tetka imaju šećernu bolest. Obje su probale taj "lijek" bez ikakvih rezultata. |
Ponavljam, ja opet od nekih čuo da je bilo učinka. Možda je to invidividualno od osobe do osobe, a možda tu igra ulogu i placebo efekt.
Kako god, u svakom slučaju treba ga iskoristiti u prehrani, a teško da možemo doći u stanje predoziranja i time rizika od trovanja o kojem je bilo riječi, jer nam sigurno to neće biti jedina ili svakodnevna hrana. Osim toga, teško je i proizvesti velike količine, jer je berba osušenih stabljika i njihova obrada u svrhu dobivanja čistog zrna prilično dosadan i donekle mukotrpan posao, imat ćeš se prilike u to uvjeriti. |
|
[Vrh] |
|
|
pkristo
|
Postano: 2.6.2011. čet. 12:55 Naslov: |
|
|
Evo konačno i cvjetova:
|
|