Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   PretražnikPretražnik   ČlanstvoČlanstvo   Korisničke grupeKorisničke grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Nektarine

 
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Koštičavo
Prethodna tema :: Sljedeća tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11222
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.2.2011. ned. 14:47    Naslov: Nektarine Citiraj i odgovori



Nektarina je podvrsta breskve, a ne kao što mnogi misle križanac između breskve i šljive. Obje postoje u žutim i bijelim varijetetima, tj. s mesom žute ili bijele boje, kao i u obliku durancija (kojima je meso čvrsto priljubljeno uz košticu) i kalanki (kojima se meso lako odvaja od koštice). Današnje tržište preferira žute sorte, iako bi se većina ljubitelja bresaka i nektarina složila da su bijele aromatičnije i sočnije od svojih žutih rođaka.

Genetski profil bresaka i nektarina razlikuje se u jednom jedinom genu, i to onom koji je odgovoran za "dlakavost" bresaka. Teško je razlikovati drvo breskve od onog nektarine prema listovima ili cvjetovima. Nektarine su malo otpornije od bresaka kad se radi o transportu, tako da je možda lakše pronaći dobru nektarinu. U svakom slučaju, sorte koje kasnije dozrijevaju obično su slađe, veće i sočnije od onih ranih, koje su uglavnom durancije.

Miris je najbolji pokazatelj zrelosti breskve - dobra breskva mirišljava je na gornjem dijelu gdje najprije počne omekšavati. Breskve i nektarine trebale bi biti relativno tvrde u donjem dijelu i davati znakove omekšavanja u gornjem, gdje se nalazi peteljka. Crvena ili ružičasta boja na kori ne znači ujedno da je breskva ili nektarina zrela, jer postoje sorte koje uopće ne "pocrvene", ali izbjegavajte voće sa zelenim dijelovima jer je vjerojatno ubrano nezrelo i više neće dozrijeti.

Doduše, postoje neke fantastične sorte vinogradskih bresaka, koje i kad su potpuno zrele imaju blijedu zelenkastu koru. Te breskve dozrijevaju relativno kasno u sezoni, zajedno s grožđem. Ne uzgajaju se komercijalno jer su jako osjetljive na transport, obično ne izgledaju jako primamljivo, relativno su sitne, ali im aroma i okus mogu pobijediti većinu većih i atraktivnijih rođaka.

Također postoji i relativno rijetka sorta, koju sam nekoliko puta vidjela i na tržnicama, koja ima tamnocrvenu, gotovo ljubičastu koru, ali i meso. Zaista izgleda dramatično pomiješana sa žutim breskvama u voćnoj salati ili kolaču.

priprema Breskve i nektarine koje su još malo tvrde treba držati na sobnoj temperaturi, u papirnatoj vrećici, dok ne počnu omekšavati uzduž prirodnog "šava". One koje su već mekane držite u hladnjaku. Većina ljudi ne voli koru bresaka pa je treba guliti, najbolje oštrim nožićem. Kalanke se mogu guliti razrezane na četvrtine, dok je durancije bolje oguliti cijele, a zatim odrezati meso uz košticu sa svih strana.

Ja kalanke više volim kad se radi o slasticama jer se lakše gule i mogu se razrezati na jednolike kriške, koje u krostatama bolje izgledaju. Durancije su dobre kad ih trebamo kuhati cijele, zajedno s košticom ili za pire. Breskve se mogu lako oguliti i tako da ih se pofuri kipućom vodom, ostavi jednu minutu, ohladi u hladnoj vodi i oguli. Ta je metoda odlična i stoga jer se koža guli zaista lako, a na samom mesu (pogotovo kod sorti s crvenom korom) ostane ružičasta nijansa pa takve oguljene breskve izgledaju zaista prekrasno.

Oguljene i narezane breskve treba odmah upotrijebiti ili pojesti jer brzo oksidiraju i potamne. Nektarine gotovo nikad ne treba guliti, njihova koža je tanka i mekana.

Izvor: www.jutarnji.hr



Zadnja promjena: ogi; 20.2.2011. ned. 17:40; ukupno mijenjano 1 put.
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
ogi
Site Admin


Pridružen/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11222
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 20.2.2011. ned. 15:02    Naslov: Citiraj i odgovori

Nektarina nije samo slatka i ukusna voćka. Ona sadrži brojne hranjive sastojke koji gode imunitetu. Ovo slatko voće je odličan izvor karotena, kalija, flavonoida, prirodnih šećera, likopena i luteina. Spomenute fitokemikalije su posebno korisne u prevenciji srčanih bolesti, makularne degeneracije i raka.

Antioksidansi koji se skrivaju u nektarinama bore se protiv štetnih slobodnih radikala. Na taj se način usporava proces starenja i čuva zdravlje kože. Ako želite smršaviti - nektarine su odličan izbor. Naime, oguljene voćka sadrže iznimno malo kalorija. Budući da nektarine sadrže veću količinu prirodnih šećera, dijabetičari ih moraju konzumirati s posebnim oprezom.

* Nektarine predstavljaju sjajan izvor vitamina A, betakarotena i kalija
* Nektarine su također odličan izvor antioksidansa koji mogu pomoći u zaštiti kože od štetnih UV zraka, djelujući protiv slobodnih radikala
* Kilogrami se, uz slasno voće tope sami od sebe – nektarine sadrže iznimno malo kalorija i nimalo masnoća
* Nektarine ne sadrže kolesterol, dok vitamin C pomaže u održavanju zdravog imunološkog sustava
* Slatko voće obiluje vitaminom C, dijetalnim vlaknima, vitaminom A, niacinom i kalijem
[Vrh]
Korisnički profil Pošalji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Započni novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> Koštičavo Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne možeš otvarati nove teme.
Ne možeš odgovarati na postove.
Ne možeš uređivati svoje postove.
Ne možeš izbrisati svoje postove.
Ne možeš glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by Ančica Sečan