Luna je napisao/la:Imam recepte za sirovojelske veganske sladolede.
Mliječni sladoled
3-4 velike žlice oraha (mljevenih ili namočenih preko noći)
1 velika žlica slada (zamjene za med/ javorov ili agavin sirup)
1/4 l vode
Sve sastojke izmiksati, pa procijediti kroz gusto sito ili gazu.
Ovo je osnova za sladoled u koju se onda mogu nadodavati sastojci po ukusu – npr. vanilija u prahu i malo kurkume za sladoled od vanilije; rogač ili kakao u prahu za sladoled od čokolade, razno smrznuto voće za voćne okuse. Banana i avokado daju sladoledu kremastiju teksturu i mogu poslužiti kao baza.
Postupak je uvijek isti. Prvo se napravi orahovo mlijeko, u njega se umiksaju željeni dodaci pa se stavi na zamrzavanje. Umjesto oraha može se koristiti drugo orašasto voće - bademi, lješnjaci i sl.
Sladoled od banane
1 banana
1/2 šalice vode
1 čajna žličica oraha (mljevenih)
1 čajna žličica slada (zamjene za med/ javorov ili agavin sirup)
Sastojke obraditi u mikseru i staviti na zamrzavanje. Voda i slad se po želji mogu i izostaviti. Tada se banana samo zgnječi vilicom, umiješaju orasi i stavi na zamrzavanje.
Sladoled od vanilije
2 banane
vrh čajne žličice vanilije u prahu
vrh noža kurkume
Banane zgnječiti u kašu, dodati vaniliju i kurkumu i staviti na zamrzavanje.
Sladoled od rogača i avokada
1 avokado
1 banana
sok 2 naranče
1 žličica mljevenog rogača
Izmiksati sve sastojke u mikseru i staviti na zamrzavanje.
Sladoled od jabuka
2 jabuke
1 veliha žlica oraha (mljevenih)
1 velika žlica slada (zamjene za med/ javorov ili agavin sirup)
malo limunovog soka
Jabuke naribati/ izmiksati tako da se dobije kaša. Pomiješati sa ostalim sastojcima i staviti na zamrzavanje.
Ovo su samo neke od ideja. Treba se poigrati sa okusima i kombinacijama
