Zemljani Zemljani
Zasadimo prvo ljubav
 
 FAQFAQ   Pretra緉ikPretra緉ik   萳anstvo萳anstvo   Korisni鑛e grupeKorisni鑛e grupe   RegistracijaRegistracija 
 ProfilProfil   Privatne porukePrivatne poruke   LoginLogin 

Celer

 
Zapo鑞i novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> ﹖itarke
Prethodna tema :: Sljede鎍 tema  
Autor/ica Poruka
ogi
Site Admin


Pridru緀n/a: 11. 09. 2007.
Postovi: 11165
Lokacija: Zagreb

PostPostano: 9.3.2008. ned. 17:25    Naslov: Celer Citiraj i odgovori



Opis i porijeklo

Celer je zeljasta dvogodi筺ja biljka s mesnatim vretenastim korijenom i stabljikom. U 17. stolje鎢 razvio se iz samoniklog, obi鑞og ili divljeg celera koji je rastao u europskim mo鑦arnim pojasevima, ali je uzgojem uspje筺o kultiviran. Danas postoje tri osnovna tipa: bijeli celer, zeleni celer i celer s korijenom nalik na bijelu repu. Uzgajaju se kao za鑙nsko bilje, a koriste se kao aromati鑞i dodaci juhama, salatama, mesnim i drugim jelima.

Povijest celera je duga i zanimljiva. U doba Homera bio je simbol ljepote i veselja, a ubrzo zatim postao je cvije鎒 za grob i zna鑙o je samo suze i 綼lost. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobjede i pobjedni鑛og slavlja, a njime su se kitile glave pobjednika.

Francuzi, veliki sladokusci, hvalili su ga uzre鑙com: "Ne treba se pla筰ti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera", a u na筫m narodu postoji izreka: "Gdo na srcu ima feler, navek mora jesti celer". Celer je robustan, podnosi i o箃ru klimu, zato ga se mo緀 nabaviti tijekom 鑙tave godine (bilo iz uzgoja na poljima ili iz staklenika), ali je najbolje kvalitete tijekom ljetnih mjeseci. Dok se ve鎖na najprije sjeti so鑞ih stabljika celera, 鑕sto i rado se u kulinarstvu i u medicinske svrhe upotrebljavaju njegovo li规e, korijen i sjemenke.

Sjemenke celera su sitne i sme餰 sa svijetlim 緇ijebovima, sna緉og, aromati鑞og i pomalo gorkog okusa.

Energetska i nutritivna vrijednost

Energetska vrijednost 100 g celera (korijen s li规em) je mala - iznosi 14 kcal / 59 kJ. Od toga je 0,69 % proteina, 2,97 % ugljikohidrata i 0,17 % masti.

Odli鑑n je izvor vitamina K (29,3 μg, 箃o 鑙ni 29 % preporu鑕nog dnevnog unosa) i dijetalnih vlakana (1,6 g/14 kcal ili 11,5 g/100 kcal, preporuke su 3 g/100 kcal), a ostale potrebne minerale i vitamine sadr緄 u malim koli鑙nama.

DOBAR IZVOR - pojam se odnosi na namirnice koje sadr緀 vitamine, minerale, proteine i vlakna u koli鑙ni od najmanje 10 posto dnevnih potreba RDA
ODLI華N IZVOR - pojam se odnosi na namirnice koje sadr緀 vitamine, minerale, proteine i vlakna u koli鑙ni od najmanje 20 posto dnevnih potreba RDA
RDA - Recommended Dietary Allowances (preporu鑕ne dnevne koli鑙ne)

Ljekovitost

Celer koji se uzgaja u vrtovima, za razliku od divljeg, na glasu je kao vrlo vrijedna ljekovita biljka. Svje緀 stabljike i li规e skupljaju se od svibnja do kolovoza, a korijen se iskapa od sredine rujna do sredine studenog. Korijen ima svojstven i aromati鑑n miris. Ljekovite tvari, kao 箃o su flavonoid apiin, koji ima antioksidativno djelovanje, eteri鑞o ulje i aminokiselina asparagin, nalaze se u korijenu, stabljici i listovima.

Ljekovite tvari najbolje ostaju sa鑥vane u svje緀 iscije餰nom soku sirovog korijena, listova i stabljike, no preporu鑑 se 箃o manje listova jer sok 鑙ne gorkim. Napitak je odli鑑n lijek u ranim fazama reumatizma i gihta, a preporu鑥je se osobama sklonim debljanju, kao i onima koje pate od nakupina celulita, zbog svog djelovanja na krvotok. Sni綼va krvni tlak i smanjuje razinu 筫鎒ra kod dijabeti鑑ra. Sok od celera povoljno utje鑕 na regulaciju menstruacije. Ukusne juhe i umaci od celerovog korijena mogu biti dio prehrane i kod te緄h slu鑑jeva 筫鎒rne bolesti. Biljka i korijen celera vrlo su tra緀ni kulinarski za鑙n, a juhe i jela od celera pobu饀ju apetit i ja鑑ju otpornost organizma. Sirovi celer je vrlo djelotvoran sastojak prehrane kod ko緉ih oboljenja - sitno se nastru緐 jednaki dijelovi korijena celera i jabuke, dobro se izmije筧ju, a po 緀lji se mogu dodati naribani orasi i 筫鎒r. Njegovo se konzumiranje tako餰r preporu鑥je ljudima koji imaju kamence u bubrezima ili mjehuru jer je djelotvoran diuretik.

Njegovo ljekovito djelovanje o鑙tuje se i u lije鑕nju niza oboljenja koja nastaju kao posljedica stresa. Celer mo緀mo iskoristiti i kod astme. U narodnoj medicini se pripremaju bomboni od gusto ukuhanog korijena, uz dodatak nepro鑙规enog 筫鎒ra, koji smiruju nadra綼j na ka筧lj. Celer djeluje i kao urinarni antiseptik, djelotovoran je kod bolesti bubrega, poma緀 kod hunjavice, a kod bolesti grla ima protuupalno djelovanje. Poma緀 kod problema probavnog sustava i otklanja lo zadah, a u prolje鎒 otklanja proljetni umor.

Istra緄vanja pokazuju da celer posjeduje svojstva za smanjivanje tlaka jer u svom sastavu posjeduje aktivne pthalide koji opu箃aju mi筰鎒 arterija i na taj na鑙n reguliraju krvni tlak. U istra緄vanjima na 緄votinjama celer se pokazao djelotvornim kod sni綼vanja kolesterola. Tijekom osam tjedana hranjenja sokom celera zna鑑jno je reducirana razina kolesterola, uz pove鎍no izlu鑙vanje 緐鑞e kiseline.

Celer sadr緄 komponentu kumarin, koja sprje鑑va 箃etno djelovanje slobodnih radikala, a uz to poti鑕 aktivnost bijelih krvnih stanica, obrambenih mehanizama. Izvrstan je izvor vitamina K, koji povoljno utje鑕 na gru筧nje krvi, 箃iti od osteoporoze, sprje鑑va 箃etno oksidativno djelovanje na stanicu. Cjelokupni B-kompleks iz celera poti鑕 izmjenu ugljikohidrata u tijelu, ja鑑 緄vce i mozak, poma緀 rad crijeva, 鑙ni i odr綼va zdravima ko緐, kosu, o鑙 i jetru.

Zbog visokog sadr綼ja eteri鑞ih ulja i terpena, celer djeluje antibakterijski i antimikoti鑛i u sluznicama crijeva i mokra鎛ih puteva.

Kupovanje i 鑥vanje

Celer, luk, mrkva i per筰n su "鑕tiri mu筴etira" svake kuhinje. Razlog tome je 箃o se ove biljke koriste u ve鎖ni jela, kako onih baznih, kao 箃o su temeljci, juhe i umaci, tako i kod raznih drugih, mesnih i povrtnih jela. U nas 鎒 prva asocijacija na spomen celera biti bijele aromati鑞e glavice korjenastog povr鎍. Njegov jednako aromati鑑n i hrskav srodnik istog naziva, u nas malo poznat i kori箃en, raste kao nadzemna biljka zelenih stabljika, koje zavr筧vaju perastim listovima.

Pri odabiru celerova korijena njegova te緄na u ruci mora odgovarati njegovoj veli鑙ni, a na dodir mora biti 鑦rst. Ukoliko na vrhu ima ostatke stabljike, oni moraju izgledati svje緀, bez tragova su筫nja i truljenja. Jednako tako, izbjegavajte kupnju ve narezanog i opranog celera u vezici za juhu ili ve porcioniranog u du鎍nima jer stajanjem celer gubi boju i vrijedne nutritivne sastojke. Srednje velike glavice celera kvalitetan su izbor za jednostavnu pripremu.

Za stabljiku celera birajte kompaktan sve綼nj stabljika svjetlozelene boje sa zelenim listovima koji izgledaju svje緀. Svje緄nu stabljike mo緀te jednostavno utvrditi tako da je na sredini lagano stisnete. Ako je zvuk hrskav, celer je svje. Zamijetite li da su na bazi celera odvojene vanjske stabljike, vjerojatno je rije o celeru koji stoji du緀 vrijeme.

Celerov korijen 鑥vajte u odjeljku za povr鎒 hladnjaka i do nekoliko tjedana, dok stabljike celera prije stavljanja u hladnjak odvojite od baze i eventualno maknite one o箃e鎒ne. Isperite ih pod vodom i spremite u plasti鑞u vre鎖cu u kojoj mogu stajati 7-10 dana.

Izvor: coolinarika
[Vrh]
Korisni鑛i profil Po筧lji privatnu poruku Posjeti Web stranice
Prethodni postovi:   
Zapo鑞i novu temu   Odgovori na temu    Zemljani -> ﹖itarke Vremenska zona: GMT + 02:00.
Stranica 1 / 1.

 
Forum(o)Bir:  
Ne mo緀 otvarati nove teme.
Ne mo緀 odgovarati na postove.
Ne mo緀 ure餴vati svoje postove.
Ne mo緀 izbrisati svoje postove.
Ne mo緀 glasovati u anketama.


Powered by phpBB
HR (Cro) by An鑙ca Se鑑n