Namazi

Namaz od lješnjaka (zamjena za Nutellu)
1 salica lješnjaka
2 zlice kakao/rogač praha
1 zlicica vanilije u prahu
1/4 zličice soli
1 zlica javorovog sirupa (ili sirupa agave)
2 zlice lanenog ulja
Prvo se samelju lješnjaci,zatim se dodaje sve ostali osim lanenog ulja-on se umiješa na kraju.
Izvor: http://vegan.editboard.com/poslastice-f ... a-t735.htm

*Sirni* namaz
šaka pinjola ili indijskih oraha (ili badema ili sl)
režanj češnjka
sok pola limuna
malo soli
malo papra
malo vode
Orašide namočite preko noći da omekšaju. Narežite ih na polovine, te ubacite u mikser zajedno sa ostalim sastojcima. Češnjak isjeckajte. Vode dodajte ovisno o tome kakvu gustoću namaza želite.
Dobiti ćete odličan namaz koji okusom podsjeća na *pravi* kremasti sirni namaz
Ja sam ga jela namazanog na sirovu krišku *kruha*, sa matovilcem preko toga
Maslac od oraha & sjemenki
Na ovaj način možete pripremati maslac od bilo koje vrste oraha (bademi, lješnjaci, kikiriki) ili sjemenki (suncokretove, sezamove) ili od kombinacije više vrsta. Nezasoljene orahe/ sjemenke potrebno je namočiti preko noći i zatim sušiti 12-24 sata. Nakon toga se (željena količina) samelje u prah i (u toku miksanja) dodaje žličica po žličica ulja (hladno prešanog), dok ne dobijete željenu gustoću. Slobodno napravite nešto rijeđu smjesu od željene, jer se u toku stajanja u hladnjaku maslac malo zgusne. U maslac (osim ulja) možete dodati i malo morske soli ili zaslađivača (slada, sirupa), ukoliko tako odgovara vašem ukusu. Ovako pripremljen maslac čuva se u hladnjaku, u staklenci, a prije upotrebe (zbog ulja koje se može podići na vrh) ga je potrebno promiješati.
Na ovaj način možete pripremati maslac od bilo koje vrste oraha (bademi, lješnjaci, kikiriki) ili sjemenki (suncokretove, sezamove) ili od kombinacije više vrsta. Nezasoljene orahe/ sjemenke potrebno je namočiti preko noći i zatim sušiti 12-24 sata. Nakon toga se (željena količina) samelje u prah i (u toku miksanja) dodaje žličica po žličica ulja (hladno prešanog), dok ne dobijete željenu gustoću. Slobodno napravite nešto rijeđu smjesu od željene, jer se u toku stajanja u hladnjaku maslac malo zgusne. U maslac (osim ulja) možete dodati i malo morske soli ili zaslađivača (slada, sirupa), ukoliko tako odgovara vašem ukusu. Ovako pripremljen maslac čuva se u hladnjaku, u staklenci, a prije upotrebe (zbog ulja koje se može podići na vrh) ga je potrebno promiješati.
/Recept iz knjige U 12 koraka do sirove hrane, Victoria Boutenko/
SUNČANI NAMAZ
2 šalice suncokretovih sjemenki (namočenih preko noći)
1/2 šalice oraha (namočenih preko noći)
1 šalica nasjeckanog celera (korijen)
2 velike žlice maslinovog ulja
1/2 šalice soka od limuna
1 velika žlica suhog bosiljka
2 češnja bijelog luka
1 i pol žličica morske soli (po želji)
Miksajte sastojke u mikseru dok ne dobijete glatku masu. Po potrebi dodajte vode.
Poslužite namaz na krekerima, umotan u listove kupusa ili kao nadjev za svježe paprike.
---------------------------------------------
Radila sam od 1/3 sastojaka, s dodatkom svježeg peršina i cca dcl vode:

Motala sam ga u listove svježeg kupusa. Količina je bila dovoljna za 4 lista:

Odličan je!
Obavezno probajte! 
SUNČANI NAMAZ
2 šalice suncokretovih sjemenki (namočenih preko noći)
1/2 šalice oraha (namočenih preko noći)
1 šalica nasjeckanog celera (korijen)
2 velike žlice maslinovog ulja
1/2 šalice soka od limuna
1 velika žlica suhog bosiljka
2 češnja bijelog luka
1 i pol žličica morske soli (po želji)
Miksajte sastojke u mikseru dok ne dobijete glatku masu. Po potrebi dodajte vode.
Poslužite namaz na krekerima, umotan u listove kupusa ili kao nadjev za svježe paprike.
---------------------------------------------
Radila sam od 1/3 sastojaka, s dodatkom svježeg peršina i cca dcl vode:

Motala sam ga u listove svježeg kupusa. Količina je bila dovoljna za 4 lista:

Odličan je!