B12 i sirova hrana

Otvoreno o veganstvu
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Cikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Cikla
vuycha
Postovi: 1019
Pridružen/a: 07 lis 2007, 06:17

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:
Cikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Cikla
Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije. To je slučaj i sa svim preparatima koji se kupuju u trgovinama zdravom hranom, npr. kod spiruline.

B12 u crijevima biljojednih životinja proizvodi jedan tip bakterije. Kod čovjeka to, nažalost, više ne funkcionira. Jedini način unošenja pravog b12 je putem suplemenata koji sadrže b12 uzgojen uz pomoć bakterija na hranjivoj podlozi.

Sve što trebate znati o B12: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1033
Avatar
Ogi
Site Admin
Postovi: 13084
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 11:50
Lokacija: Zagreb
Kontakt:

Post Postao/la Ogi »

Pa..mozda je cikla samo hranjiva podloga.. :?
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Zašto se onda "očitava" kao takav? :shock:
vuycha
Postovi: 1019
Pridružen/a: 07 lis 2007, 06:17

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:
vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Zašto se onda "očitava" kao takav? :shock:
To je već pitanje za profiće. U biti, ako hoćeš pravilno izmjeriti nedostaje li ti B12, ne mjeriš koičinu B12, već količinu homocisteina koji se javlja kao posljedica pomanjkanja B12. Dakle, čim veća razina homocisteina, veći nedostatak B12.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vuycha je napisao/la:
Luna je napisao/la:
vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Zašto se onda "očitava" kao takav? :shock:
To je već pitanje za profiće. U biti, ako hoćeš pravilno izmjeriti nedostaje li ti B12, ne mjeriš koičinu B12, već količinu homocisteina koji se javlja kao posljedica pomanjkanja B12. Dakle, čim veća razina homocisteina, veći nedostatak B12.
Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"? :sok:
Sjeća li se možda netko kako to igleda na nalazu pretraga krvne slike?
vuycha
Postovi: 1019
Pridružen/a: 07 lis 2007, 06:17

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"? :sok:
Znaju, ali ti to nikada neće sami reći pa ti mrtvo-hladno naprave obični b12. Kad im veliš da bi te ustvari zanimala razina homocisteina ili MMK, onda shvate da znaš o čemu govoriš pa im postane neugodno što su prešutjeli. Taj test ne rade redovni laboratoriji (ne znam zašto, valjda nemaju reagense kojima se mjeri homocistein).
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

vuycha je napisao/la:
Luna je napisao/la:Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"? :sok:
Znaju, ali ti to nikada neće sami reći pa ti mrtvo-hladno naprave obični b12. Kad im veliš da bi te ustvari zanimala razina homocisteina ili MMK, onda shvate da znaš o čemu govoriš pa im postane neugodno što su prešutjeli. Taj test ne rade redovni laboratoriji (ne znam zašto, valjda nemaju reagense kojima se mjeri homocistein).
Hvala vuycha, ovo je vrlo važna/ korisna informacija. Nisam to znala. Zapamtiti ću za sljedeće pretrage :palac:
vuycha
Postovi: 1019
Pridružen/a: 07 lis 2007, 06:17

Post Postao/la vuycha »

Luna je napisao/la:Hvala vuycha, ovo je vrlo važna/ korisna informacija. Nisam to znala. Zapamtiti ću za sljedeće pretrage :palac:
Anytime :palac:
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

"U Rusiji, u Centru za zdravu prehranu Rostki u Sankt Peterburgu počela je nova, detaljnija studija. Taj je Centar osam godina provodio razne studije implikacija klorofila na ljudsko zdravlje pod nadzorom liječnika, profesora i znanstvenika. Odobrena su sredstva za provedbu studije utjecaja zelenih kašastih sokova na koncentraciju HCI (solna kiselina) u želucu i razinu vitamina B12." (Zeleno za zdravlje, V. Boutenko)

Ima li netko info o provedbi/ rezultatima istraživanja? :sos:
Avatar
aspalatus
Postovi: 2575
Pridružen/a: 12 ruj 2007, 11:12
Lokacija: Split

Post Postao/la aspalatus »

Luna je napisao/la:Cikla se koristi u kulinarstvu i prehrani.
???
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

aspalatus je napisao/la:
Luna je napisao/la:Cikla se koristi u kulinarstvu i prehrani.
???
Da, jednu te istu stvar su nazvali sa dva različita imena. Bio je copy-paste.
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Naziv "vitamin B12" općenito se koristi za skupinu sličnih spojeva koji sadrže kobalt.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12
Usporedne studije ekološki i konvencionalno uzgojenog povrća pokazuju da je postotak kobalta u konvencionalno uzgojenom jednak nuli - nema ga, ne postoji, ali se pronalazi ekološki uzgojenim biljkama (posebice zelenom lisnatom povrću).
Znači li možda to da B12 ipak možemo dobivati iz prirodnih izvora, ali - isključivo iz eko uzgoja?
Ima li netko više info o ovome?
filo
Postovi: 2386
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:32

Post Postao/la filo »

Gabriel Cousens M.D. explains that the minimal need for B12 is about 6
micrograms (mcg) per day and that we lose about 3 mcg per day. Furthermore,
he adds that 80 percent of children, adult vegans and live-food practitioners
become B12 deficient after six to ten years without B12 supplementation
(Cousens pg. 285).
raw foods bible knjiga..
Avatar
Luna
Postovi: 4210
Pridružen/a: 11 ruj 2007, 15:41
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

Odgovori