Čičoka

Salata, mrkva, cikla, zelje, kelj, raštika, blitva, tikvice, grašak...
Medo

Čičoka

Post Postao/la Medo »

slika

Čičoka (Helianthus tuberosus L.) stigla je u Europu s američkog kontinenta. Uspijeva u toploj i u kontinentalnoj klimi. U prošlosti se koristila za hranu, krmivo i proizvodnju alkohola (individualnu i industrijsku), ali je s vremenom nepravedno pala u zaborav. U novije se vrijeme počinje sve više koristiti u razvijenim zemljama, gdje su prepoznate kvalitete te biljke.

U svijetu je čičoka poznata pod nazivima: jerusalem artichoke (engleski), Topinambur (njemački), pataka (španjolski), girasole terra (talijanski) itd. U nas je još nazivaju: divlji (stoljetni) krumpir, nahod i slatki krumpir. Čičoka je slična suncokretu. Ima lijep žuti cvijet, a stabljika može narasti i preko 2 metra visine. Često je možemo naći uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras vrtova i okućnica. Višegodišnja je biljka i u našim se krajevima razmnožava gomoljima. Gomolji su vretenasti i izduženi i, za razliku od krumpira, umjesto škroba sadrže inulin.

Inulin

Inulin je polisaharid koji sadrži fruktozu. Budući da je neprobavljivo biljno vlakno, razgradnja inulina započinje u debelom crijevu. Inulin je prebiotik, što znači da stimulira razvoj korisnih bakterija u crijevima (bifidobakterija i acidofila), koje imaju višestruko djelovanje na zdravlje. One eliminiraju štetne mikroorganizme crijevne flore (Clostridium sp., Salmonella sp., E. coli, Candida sp. itd.), spriječavaju crijevne infekcije, poboljšavaju apsorpciju minerala za 20% osobito (Ca, Mg, Fe), same proizvode vitamine B skupine, smanjuju proizvodnju jetrenih toksina, jačaju imunitet i pomažu u prevenciji raka debelog crijeva. Inulin dakle normalizira probavu, revitalizira crijevnu floru kod primjene antibiotika, pomaže kod opstipacije i crijevnih infekcija. Osim toga, inulin normalizira razinu triglicerida i kolesterola u krvi, čime spriječava kardiovaskularna oboljenja i postepeno smanjuje masne naslage, koje muče mnoge ljude s viškom kilograma. Kako razgadnjom inulina ne dolazi do porasta šećera i inzulina u krvi, čičoka je odlična namirnica za dijabetičare.

Minerali i vitamini u čičoki

Čičoka se odlikuje niskom energetskom vrijednošću (79 kcal/100 g) i visokim sadržajem vitamina i minerala. Dobar je izvor kalija i fosfora. Kalij je važan za kontrolu krvnog tlaka, prijenos živčanih impulsa, rad mišića i srca te regulaciju vode u tijelu. Fosfor je sastavni dio kostiju, zubi, molekula DNA i RNA, a važan je faktor za procese na razini stanice. Čičoka također sadrži kalcij, magnezij i željezo u nešto manjim količinama, međutim, zahvaljujući inulinu njihova je apsorpcija poboljšana. Važan su sastojak čičoke vitamini koji su, kao i minerali, važni za pravilno funkcioniranje organizma. Ona sadrži vitamine B skupine, vitamin C i provitamin A (beta-karoten). Čičoka je zanimljiva i po tome što je izvor esencijalnih aminokiselina, tj. aminokiselina koje organizam ne može proizvesti.

Čičoka i zdravlje

Budući da uvelike pomaže zdravlju i vitalnosti, čičoka se preporuča širokom krugu korisnika. Uvođenjem čičoke u prehranu, bolesnicima se mogu popraviti njihova stanja i olakšati tegobe. Čičoka pomaže kod probavnih infekcija i smetnji (npr. opstipacije), alergija na hranu, visokog krvnog tlaka, povišene razine masnoća u krvi, kardiovaskularnih oboljenja, anemije, osteoporoze, dijabetesa, pretilosti, a sudjeluje i u njihovoj prevenciji.

Priprema čičoke

Čičoka se najčešće priprema na isti način kao krumpir, kuhana (preporuča se u kori) i pečena, ali se može pripremati i sirova, na salatu s ostalim povrćem, ili kao zimnica. Od čičoke se mogu napraviti i kolači (npr. savijača).
nelana

Post Postao/la nelana »

čičoka se može jesti i sirova, kao neko voće. jako je fina.
Medo

Post Postao/la Medo »

nelana je napisao/la:čičoka se može jesti i sirova, kao neko voće. jako je fina.
Da, ima sličan okus kao sirova mrkva.
filo

Post Postao/la filo »

izgleda ko đumbir..
Luna
Kontakt:

Post Postao/la Luna »

filo je napisao/la:izgleda ko đumbir..
Upravo sam to htjela napisati. Već sam išla tražiti pod "drugi nazivi"... :D
aspalatus

Post Postao/la aspalatus »

mi je ovde zovemo kartuf meni ima okus po heljdi...
Medo

Post Postao/la Medo »

Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru).
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Medo je napisao/la:Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru).
Evo javljam se, nikad nisam to jeo a volio bih probati :)
Medo

Post Postao/la Medo »

vuycha je napisao/la:
Medo je napisao/la:Nešto čičoke ću imati sa sobom u ZG ovog produženog vikenda, pa ako netko želi to vidjeti ili uzeti si za probu, neka mi se javi na p.p. (imat ću pristup kompjuteru).
Evo javljam se, nikad nisam to jeo a volio bih probati :)
Mislim da će ti u raw kontekstu biti sasvim u redu. :palac:
Čujemo/vidimo se!
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Medo je napisao/la:Mislim da će ti u raw kontekstu biti sasvim u redu. :palac:
Čujemo/vidimo se!
Super, thanks :palac: . A to se kod nas može normalno kupiti?
Medo

Post Postao/la Medo »

vuycha je napisao/la: Super, thanks :palac: . A to se kod nas može normalno kupiti?
Misliš po dućanima? Makar malo zalazim po Mercatorima i sličnima pa ne mogu tvrditi, ali čisto sumnjam. Za mjesta tipa Bio&bio isto ne vjerujem, makar možda prije tamo nego drugdje. Ali ako se tebi i bilo kome drugome biljka učini zanimljivom, ne brini, bit ćete opskrbljeni.

Nije to za sada još dovoljno popularizirana biljka da bi bila u nekoj širokoj prodaji.
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Dobio sam od Mede čičoku :palac: . Hvala Medo :skace: . Poslije ću probati pa vam javim dojmove.
vuycha

Post Postao/la vuycha »

Probao sam, odlično je. Vrlo slično mrkvi, malo neutralniji okus. Jeo sam sirovo. :palac:
miumiu

Post Postao/la miumiu »

vuycha je napisao/la:Probao sam, odlično je. Vrlo slično mrkvi, malo neutralniji okus. Jeo sam sirovo. :palac:
Meni je sirova najfinija.
filo

Post Postao/la filo »

čičoka, celer, koraba.
za umak hren, ulje, ocat, med, gorušica.
sol i papar.
orasi, rikula.
dobar tek
Odgovori