http://hr.wikipedia.org/wiki/CiklaCikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
B12 i sirova hrana
Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije. To je slučaj i sa svim preparatima koji se kupuju u trgovinama zdravom hranom, npr. kod spiruline.Luna je napisao/la:http://hr.wikipedia.org/wiki/CiklaCikla (lat. beta vulgaris) je povrće crvene boje koje se koristi u kulinarstvu i prehrani. Njeno bogatstvo mineralima, ugljikohidratima, mastima i bjelančevinama čini je zdravom ali i čestom prehrambenom namirnicomn. Također je i bogata vitaminom B12, a u sebi ima i male količine kobalta. Pozitivno djeluje kod slabokrvnih osoba i djece.
B12 u crijevima biljojednih životinja proizvodi jedan tip bakterije. Kod čovjeka to, nažalost, više ne funkcionira. Jedini način unošenja pravog b12 je putem suplemenata koji sadrže b12 uzgojen uz pomoć bakterija na hranjivoj podlozi.
Sve što trebate znati o B12: http://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1033
To je već pitanje za profiće. U biti, ako hoćeš pravilno izmjeriti nedostaje li ti B12, ne mjeriš koičinu B12, već količinu homocisteina koji se javlja kao posljedica pomanjkanja B12. Dakle, čim veća razina homocisteina, veći nedostatak B12.Luna je napisao/la:Zašto se onda "očitava" kao takav?vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"?vuycha je napisao/la:To je već pitanje za profiće. U biti, ako hoćeš pravilno izmjeriti nedostaje li ti B12, ne mjeriš koičinu B12, već količinu homocisteina koji se javlja kao posljedica pomanjkanja B12. Dakle, čim veća razina homocisteina, veći nedostatak B12.Luna je napisao/la:Zašto se onda "očitava" kao takav?vuycha je napisao/la:Tzv. ''lažni'' b12, na mjerenjima se očitava kao b12 ali to nije.
Sjeća li se možda netko kako to igleda na nalazu pretraga krvne slike?
Znaju, ali ti to nikada neće sami reći pa ti mrtvo-hladno naprave obični b12. Kad im veliš da bi te ustvari zanimala razina homocisteina ili MMK, onda shvate da znaš o čemu govoriš pa im postane neugodno što su prešutjeli. Taj test ne rade redovni laboratoriji (ne znam zašto, valjda nemaju reagense kojima se mjeri homocistein).Luna je napisao/la:Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"?![]()
Hvala vuycha, ovo je vrlo važna/ korisna informacija. Nisam to znala. Zapamtiti ću za sljedeće pretragevuycha je napisao/la:Znaju, ali ti to nikada neće sami reći pa ti mrtvo-hladno naprave obični b12. Kad im veliš da bi te ustvari zanimala razina homocisteina ili MMK, onda shvate da znaš o čemu govoriš pa im postane neugodno što su prešutjeli. Taj test ne rade redovni laboratoriji (ne znam zašto, valjda nemaju reagense kojima se mjeri homocistein).Luna je napisao/la:Da li to onda znači da kada idemo raditi krvnu sliku "profići" znaju da treba gledati homocistein ili dobivamo "lažne nalaze"?![]()
"U Rusiji, u Centru za zdravu prehranu Rostki u Sankt Peterburgu počela je nova, detaljnija studija. Taj je Centar osam godina provodio razne studije implikacija klorofila na ljudsko zdravlje pod nadzorom liječnika, profesora i znanstvenika. Odobrena su sredstva za provedbu studije utjecaja zelenih kašastih sokova na koncentraciju HCI (solna kiselina) u želucu i razinu vitamina B12." (Zeleno za zdravlje, V. Boutenko)
Ima li netko info o provedbi/ rezultatima istraživanja?
Ima li netko info o provedbi/ rezultatima istraživanja?
Usporedne studije ekološki i konvencionalno uzgojenog povrća pokazuju da je postotak kobalta u konvencionalno uzgojenom jednak nuli - nema ga, ne postoji, ali se pronalazi ekološki uzgojenim biljkama (posebice zelenom lisnatom povrću).Naziv "vitamin B12" općenito se koristi za skupinu sličnih spojeva koji sadrže kobalt.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Vitamin_B12
Znači li možda to da B12 ipak možemo dobivati iz prirodnih izvora, ali - isključivo iz eko uzgoja?
Ima li netko više info o ovome?
Gabriel Cousens M.D. explains that the minimal need for B12 is about 6
micrograms (mcg) per day and that we lose about 3 mcg per day. Furthermore,
he adds that 80 percent of children, adult vegans and live-food practitioners
become B12 deficient after six to ten years without B12 supplementation
(Cousens pg. 285).
raw foods bible knjiga..
micrograms (mcg) per day and that we lose about 3 mcg per day. Furthermore,
he adds that 80 percent of children, adult vegans and live-food practitioners
become B12 deficient after six to ten years without B12 supplementation
(Cousens pg. 285).
raw foods bible knjiga..
Zanimljiva rasprava na: http://www.funkyraw.com/forum/index.php?topic=107.0